Biohacking, Ciekawostka

Cząsteczka przedłużająca życie – Dinukleotyd Nikotynoamidoadeninowy w formie utlenionej (NAD+) – jak w prosty sposób wpłynąć na długość i komfort życia.

Związek ten wzbudził zainteresowanie już na początku XX wieku i po raz pierwszy został opisany przez Arthur’a Harden’a i William’a Young’a [1]. Dinukleotyd nikotynamidoadeninowy (NAD) jest jedną z ważniejszych i jedną z ciekawszych cząsteczek w organizmie. Bierze udział w ponad 500 reakcjach enzymatycznych i odgrywa kluczową rolę w regulacji prawie wszystkich głównych procesów biologicznych (Ansari i Raghava, 2010)[8]. NAD+ jest kluczowym regulatorem procesów komórkowych, kontrolującym odpowiedź organizmu na stres. Wahania NAD wpływają na funkcję i metabolizm mitochondriów, reakcje redoks (jest to każda reakcja chemiczna, w której dochodzi zarówno do redukcji, jak i utleniania), rytm okołodobowy, odpowiedź immunologiczną, stany zapalne, naprawę DNA i  podział komórek. Poziom NAD+ u człowieka maleje wraz z wiekiem, co w konsekwencji powoduje spowolnienie metabolizmu i zwiększoną podatność na choroby.

Jak zwiększyć poziom NAD+

Badaniu zostało poddane wiele substancji, które mogą wpływać na zwiększenie poziomu NAD+ w organizmie (tzw. boosterów). Działanie niektórych z nich jest bardzo obiecujące w leczeniu wielu chorób i potencjalnego przedłużenia życia. Boostery NAD+ były i nadal są testowane na ludziach pod kątem zdolności do zwiększenia witalności, zmniejszenia przyczyn śmiertelności i przedłużenia zdrowego życia. Istnieją ogólnodostępne i zarazem proste sposoby zwiększenia poziomu NAC+, które zostaną opisane w dalszej części rekomendacji.

Restrykcje kaloryczne i głodówki wpływają pośrednio na zwiększanie poziomu NAD w organizmie. Wykazano, że post zwiększa poziom NAD+, a także surtuinów – białek, które również spowalniają proces starzenia. Istnieją badania, które wykazują, że przerywany post lub dieta niskowęglowodanowa może zapewnić podobne pozytywne wyniki. Naukowcy zauważyli, że szczury żyły nawet dwukrotnie dłużej, gdy wartość kaloryczna posiłków została obniżona o 40% – z zachowaniem zapewnienia odpowiedniej ilość witamin, makroelementów i mikroelementów [2]. Co więcej, szczury poddane badaniu zachowały sprawność  fizyczną  na dłużej i później pojawiały się u nich choroby związane z wiekiem.

Aktywność fizyczna to jedna z prostszych metod podnoszenia poziomów NAD+ w organizmie. Podczas ćwiczeń nasze organizmy wykorzystują energię, która pochodzi właśnie z NAD+. Zasadniczo ćwiczenia zmuszają mięśnie naszego ciała do zwiększenia ilości mitochondriów, które są tak jakby „siłownią komórek”. W rezultacie zwiększona produkcja mitochondriów powoduje naturalny wzrost poziomu NAD+ w organizmie.

Unikanie światła słonecznego. Badania wykazały, że zbyt duża ekspozycja na światło słoneczne może wpływać na zmniejszenie poziomu NAD+. Dzieje się tak, ponieważ nasze ciało wykorzystuje NAD+ do naprawy komórek, które ulegają uszkodzeniu w wyniku bezpośredniej ekspozycji na promienie UV.

Co więcej, istnieją pewne pokarmy, które mogą wpływać na zwiększenie poziomu NAD w organizmie. Badania wykazały, że mleko krowie jest dobrym źródłem rybozydu nikotynamidu (RN), który wpływa na metabolizowanie NAD. Litr świeżego mleka krowiego zawiera około 3,9 µmol NAD+. Ponadto niektóre odmiany ryb, takie jak tuńczyk, łosoś i sardynki, są bogatym źródłem NAD+. Należy też  zwrócicć uwagę na ziarna, ponieważ  są bogatym źródłem witamina B3, która zawiera RN, prekursor (kreator) NAD.  Należy zaznaczyć, że badania wykazały, że suplementy RN są korzystne w zwiększaniu poziomu NAD+ w organizmie. Jednak należy pamiętać, aby spożywać produkty jak najmniej przetworzone, ponieważ tracą one swoje wartości odżywcze, a także witaminy. Zielone warzywa – są dobrym źródłem NAD dla organizmu. Dodatkowo zawierają one w sobie wszelkiego rodzaju składniki odżywcze, które są korzystne w szerokim spektrum dla naszego organizmu. Drożdże również zawierają rybozyd nikotynamid(RN).  Istnieją też  produkty, ktore  nie są korzystne  dla zwiększenia i/lub utrzymania poziomu NAD+. Jednym z takich produktów jest alkohol, który ma ma tendencję do zakłócania procesów metabolicznych organizmu i zmniejszania skuteczności NAD. Dlatego należy unikać nadmiernego spożywania napojów alkoholowych.

Podsumowanie

Związek NAD+ kontroluje kluczowe procesy życiowe od metabolizmu energetycznego po długość życia komórek [5]. Poziom NAD+ u człowieka maleje wraz z wiekiem, co w konsekwencji powoduje spowolnienie metabolizmu i zwiększoną podatność na choroby. Cząsteczki NAD+ również wpływają na zwiększenie odporności organizmu na wiele chorób. Przywrócenie odpowiedniego poziomu NAD+ szczególnie u starszych i/lub chory ludzi może znacząco wydłużyć długość jak i jakość życia. Warto zwrócić uwagę na metody  zwiększania poziomu NAD+.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2884327/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2884327/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6342515/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107309/
  4. https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-010-0391-z
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23912262
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5515004/
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S053155651300199X
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20353553
Komentarze z Facebooka

Mogą Ci się również spodobać...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *