Dieta ma ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Odpowiednia ilość i wysoka jakość tłuszczy spożywanych na co dzień jest kluczem do zdrowia. Jednak nie zawsze jesteśmy pewni, które tłuszcze mają najkorzystniejszy wpływ na nasz organizm, a także gdzie szukać tłuszczy o najlepszych właściwościach i w jakich proporcjach je spożywać.
Kwasy tłuszczowe dzielimy na kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) i nienasycone (UFA), które można podzielić na wielonienasycone (PUFA) oraz jednonienasycone (MUFA). Nasycone kwasy tłuszczowe w organizmie pełnią głównie rolę źródła energii. Należą one do tej grupy, którą należy ograniczyć, ale nie całkowicie usunąć z diety, ponieważ niektóre mają również korzystny wpływ na organizm, np.: synteza witaminy D. Należy je spożywać z umiarem, ponieważ zbyt duże ich stężenie może przyczynić się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Wspominane kwasy spożywane w większych ilościach podnoszą poziom cholesterolu LDL we krwi i zwiększają jej krzepliwość, przyczyniając się do powstawania miażdżycy i niedokrwiennej choroby serca [6]. Kwasy tłuszczowe nasycone mają właściwości prozapalne i osłabiają barierę jelitową [10].
Najważniejsze kwasy nasycone to:
- kwas arachidowy (elikozanowy): Występuje w orzeszkach arachidowych (ziemnych) i w oleju arachidowym.
- kwas masłowy (butanowy): występuje w zjełczałym maśle, nadaje lekko gorzki smak wielu serom.
- kwas mirystynowy (tetradekanowy): występuje w dużych ilościach w nasionach roślin z rodziny Myristicaceae, a także w oleju z kokosa i w oleju palmowym; bierze udział w syntezie witaminy D.
- kwas laurynowy (dodekanowy): zawiera go tłuszcz z orzechów kokosowych, wspiera układ immunologiczny.
- kwas palmitynowy (heksadekanowy): główny składnik tłuszczy roślinnych, ale także w mniejszym stopniu zwierzęcym.
Główne źródła kwasów tłuszczy nasyconych to: masło, sery, mięso, mleko i jogurty pełnotłuste, słonina, olej palmowy, olej kokosowy.
Kwasy tłuszczowe nienasycone również mogą być wykorzystywane jako źródło energii, ponadto nie wywierają niekorzystnego wpływu na lipoproteiny i krzepliwość krwi oraz obniżają stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu krwi [7, 8]. Ich zalecane spożycie wynosić do 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego [9]. Istotną cechą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich rola w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu szeregu schorzeń określanych mianem chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się m.in. chorobę wieńcową i udar serca, schorzenia o podłożu autoimmunologicznym (toczeń, nefropatia), chorobę Crohn’a oraz raka piersi, okrężnicy i prostaty [11]. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – należące do kwasów nienasyconych – to np. kwas omega-9, który występuje w oliwie, oleju rzepakowym czy arachidowym. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone to te z grupy omega-3 oraz omega-6. Dla człowieka szczególnie ważne są kwasy alfa-linolenowe ALA (omega-3) oraz kwasy lionolowe LA (omega-6) – do których należą wielonienasycone kwasy długołańcuchowe: EPA, DHA, GLA, DGLA.
Na walkę ze stanem zapalnym organizmu wykorzystywane są kwasy omega-3, EPA, DHA. Kwas EPA (eikozapentaenowy) stanowi pierwszą linie obrony przeciwzapalnej. To z niego powstają leukotrieny, trombokasany, prostaglantyny i resolwiny. W przypadku jego deficytów obniżona jest obrona przeciwzapalna. Natomiast kwas DHA (dokozaheksaenowy) odpowiedzialny jest za budowę błon komórkowych, odpowiednią pracę układu nerwowego, a jego niedobór prowadzi do obniżenia komunikacji międzykomórkowej, zwiększa ryzyko nowotworów, zmniejsza funkcje poznawcze oraz zdolność koncentracji.
Badania wykazały, że optymalny poziom kwasów tłuszczowych kilkukrotnie skraca okres rekonwalescencji po kontuzji u sportowców w porównaniu z grupą, która wykazuje deficyt kwasów w diecie. Kwasy EPA i DHA mogą wspierać regeneracje procesów zapalnych występujących po wysiłku oraz pomóc w zmniejszeniu bolesności mięśni po wysiłku [1]. Badania przeprowadzone przez Tartibian i innych wykazują, że spożycie omega-3 skutecznie łagodzi opóźnioną bolesność mięśni prostownika kończyny dolnej po wysiłku. W wyżej wymienionych badaniach nie wykazano różnicy w odczuwaniu bólu występującego natychmiast po wysiłku i 24 h po wysiłku niż grupie suplementującej omega-3 oraz grupie przyjmującej placebo, ale znacznie szybszą regeneracje zauważono dopiero w drugiej dobie po wysiłku.
Z kwasu ALA (alfa-linolenowego) powstają grupy wielonienasyconych tłuszczy omega-3. Kwas ten pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie oraz chronić przed przewlekłymi chorobami. Znajduję się on m.in w oleju rzepakowym, lnianym, konopnym, nasionach chia, siemiu lnianym, orzechach włoskich, brazylijskich oraz laskowych. Jest to jednak kwas, którego organizm człowieka nie może używać bezpośrednio, a na pewno nie w takim stopniu w jakim byśmy chcieli. Reklamy wegetariańskich produktów bogatych w omega-3 nie przedstawiają jednak pełnego obrazu, a mianowicie, że ALA nie jest tak cenny, ponieważ aby człowiek mógł z niego skorzystać musi przekonwertować go na EPA i DHA. ALA pochodzi głównie z roślin i chociaż niektóre zwierzęta – na przykład szczury – są bardzo skuteczne w przekształcaniu ALA w EPA to niestety organizm człowieka nie jest już w tym taki sprawny. Podsumowując u człowieka, konwersji i zużyciu podlega tylko około 6% kwasu ALA na EPA, a tylko około 4% na DHA [4]. Ponieważ konwersja ALA do EPA i DHA w organizmie ludzkim jest niewystarczająca, powinny one być dostarczone w diecie przede wszystkim poprzez spożycie ryb. Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe na te kwasy (EPA, DHA) nie jest jednoznacznie określone i waha w zakresie od 0,1 do 1,6 g/dzień [12]. Około 2 g EPA i DHA w 150 g zawierają sardynki, makrela, pstrąg, łosoś, tuńczyk i śledź, także oleje rybne są ich bogatym źródłem.
Co więcej, potwierdzają to również badania [5], które wykazały, że mężczyźni wegetarianie, którzy przyjmowali 3,7 grama ALA każdego dnia, mieli niewielki wzrost EPA. W przypadku, gdy grupa badanych wegetarian przyjmowała dziennie 15,4 g ALA (to około ¼ szklanki siemienia lnianego lub 7 łyżeczek oleju lnianego) to ich EPA wzrosło, ale nadal było niższe niż poziom EPA uczestników, którzy jedli mięso i znacznie niższy niż poziom EPA uczestników, którzy jedli ryby. Podsumowując zasadniczo ALA na bazie roślin nie jest skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu omega-3. Cenne kwasy DHA i EPA znajdziemy w rybach i jajach, ale tylko od tych kur, które zostały karmione paszami bogatymi w omega-6. Olej z ryb jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają kluczową rolę w procesie regeneracji.
Jednak nie tyle sam fakt spożywania tych tłuszczów nienasyconych powinien być dla nas istotny, ile ich wzajemny stosunek do siebie. W ostatnich latach zwraca się uwagę na znaczenie w prewencji chorób przewlekłych zachowania właściwych proporcji spożycia omega-3 oraz omega-6, a także na wzrost spożycia omega-6 i znaczne zmniejszenie konsumpcji omega-3 w dietach mieszkańców krajów rozwiniętych. Ma to między innymi znaczenie w aspekcie wpływu na krzepliwość krwi i nasilenie stanu zapalnego. Na podstawie wyników badań eksperymentalnych sugeruje się, że optymalny stosunek tych kwasów tłuszczowych powinien wynosić 4:1–5:1 i nie powinien przekraczać 10:1.
Podsumowując rekomenduje się suplementowanie oleju z ryb np. oleju z krylla. To najskuteczniejszy sposób na dostarczenie EPA i DHA orgaznizmowi. Kolejnej rekomendacji podlega spożycie jaj, ale tylko tych od kur karmionych dobrymi paszami i hodowanych w ekologicznych gospodarstwach. Pamiętaj, że również ważny jest stosunek tłuszczów omega-6 do omega-3, ponieważ oba konkurują w organizmie. Im wyższy stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6, tym mniej procesów zapalnych w organizmie.
- Tartibian, B., Maleki, B. H., & Abbasi, A. (2009). The effects of ingestion of omega-3 fatty acids on perceived pain and external symptoms of delayed onset muscle soreness in untrained men. Clinical Journal of Sport Medicine, 19(2), 115-119.
- Smith, G. I., Atherton, P., Reeds, D. N., Mohammed, B. S., Rankin, D., Rennie, M. J., & Mittendorfer, B. (2011). Omega-3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperinsulinaemia-hyperaminoacidaemia in healthy young and middle-aged men and women. Clinical Science, 121(6), 267-278.
- Int J Vitam Nutr Res. Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3) ,1998;68(3):159-73.
- Platelet phospholipid fatty acid composition and function in vegans compared with age- and sex-matched omnivore controls.
- Sanders TA, Roshanai F. Effect of dietary α-linolenic acid on thrombotic risk factors in vegetarian men Duo Li, Andrew Sinclair, Alisa Wilson, Sirithon Nakkote, Fiona Kelly, Lavinia Abedin,Neil Mann, Alan Turner Maj 1999
- Hunter JE, Hang J, Kris-Etherton PM. Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review. Am J Clin Nutr 2010, 91: 46-63.
- Food and Nutrition Board Dietary. Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). The National Academies Press, Washington 2005: 422-541.
- Lichtenstein AH. Dietary fat, carbohydrate, and protein: effects on plasma lipoprotein patterns. J Lipid Res 2006, 47: 1661-7.
- Szponar L, Mojska H, Ołtarzewski MG. Tłuszcze. [w:] Normy żywienia człowieka. Jarosz M, Bułhak-Jachymczyk B (red). PZWL, Warszawa 2008: 91-129.
- Mieloczyk-Pawelec M., Augustyn-Protas A.; „Żyj 120 lat! Czyli moc mikroodżywiania – life booster”, wyd. Pascal 2018
- Wcisło T, Rogowski W. Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka. Cardiovascular Forum 2006, 11, 3: 39-43
- Food and Nutrition Board Dietary. Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). The National Academies Press, Washington 2005: 422-541.